Bangladeş: Koruyucu Ailelerdeki ve Mülteci Topluluklarındaki Çocukların Desteğe İhtiyacı Var

Bangladeş SOS Çocuk Köyleri Ulusal Direktörü Ghulam Ishaque, Rohingya ailelerine yardımın artırılması ve Cox’s Bazar’ın güney bölgesindeki yerli halkın desteklenmesi gerektiğini aktarıyor.

SOS Çocuk Köyleri, Mart 2018’den bugüne mülteci yerleşimlerinde beş tane çocuk bakım alanı işleterek 350 çocuğa güvenli ve korunaklı bir ortam sağladı. 2019’da bu destek, mülteci akışından etkilenen fazlasıyla korunaksız Bangladeşli aileleri kapsayacak şekilde genişletilecek.

Mülteci Durumu Yerli Halkı Nasıl Etkiledi?

Bangladeş’teki mülteci yerleşimlerine ev sahipliği yapan halkın çoğunluğu, 2017’nin ortalarında bu krizin başlamasından önce geçim zorlukları yaşıyordu. 900.000’den fazla mültecinin görece kısa bir süre içinde gelmesi, bu halkın hemen hemen her bakımdan zorluklarını artırmıştır. Bu durum aile gelirlerini, gıda güvenliğini, su kaynaklarını ve diğer temel umumi hizmetleri de etkiledi.

Yaklaşık 500.000 Bangladeşli, mülteci kamplarının yakınlarında yaşıyor;  kendilerini insani yardım kuruluşları ve mültecilerle birlikte çalışan devlet kurumları tarafından göz ardı edilmiş hissediyorlar.

Bölgedeki yerel ailelerin gelirleri büyük ölçüde tarıma bağlıyken yemeklerini pişirmek için kullandıkları yakacakları da ormanlardan sağlamaktadırlar. Ekonomik refahları için çok önemli olan tarım alanları ve ormanların yerini mülteci yerleşimleri almıştır. Bölge halkı, suları için sığ akiferlere bel bağlamış durumda ancak ani nüfus artışı su kaynaklarını da zor durumda bırakmaktadır. İşte tüm bu zorluklar, yerli nüfus ve mülteciler arasındaki ilişkileri etkilemektedir.

Mülteci topluluklarının desteklendiği gibi Bangladeşli ailelerin yaşam koşullarının da acilen iyileştirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlık veya mültecilik statüsü dikkate alınmaksızın bu çocukların ve ailelerin yardıma ve desteğe ihtiyaçları vardır.

Bu Durumda Çocuklar İçin Başlıca Riskler Nelerdir?

Çocukların güvenlik ortamı konusunda oldukça endişeliyiz. Cox’s Bazar, kaçakçılıkla bilinen bir bölge. Kaçakçılar ve suçlular, çocukları mülteci veya yerli olarak ayırt etmeksizin ağlarına düşürüyorlar.

Yerel topluluklardaki eğitimin hali de bir başka endişe sebebi. Zor ekonomik koşullar, daha fazla aileyi ay sonunu getirmelerine yardımcı olmaları için oğullarını iş bulsunlar diye yollamaya zorluyor. Aynı zamanda kızlarını da güvenlik endişeleri nedeniyle evde tutuyorlar. Çocukların okulu ve öğrenme olanaklarını kaçırmaları, geleceklerini ve halklarının refahını oldukça olumsuz yönde etkileyebilir.

Önde gelen bir diğer konu da sağlık. Yerli halkın içinde yeterli beslenmeden ve tıbbi bakımdan mahrum birçok çocuk var ve bu durum onları önemli ölçüde daha yüksek ve yaşamları boyunca sürebilecek sağlık sorunlarına karşı risk altında bırakıyor.

Yerel Ailelerin Durumunu İyileştirmeye Yardımcı Olmak İçin Neler Yapılabileceğine Dair Birkaç Örnek Verebilir Misiniz?

Aileleri bir arada tutabilmenin bir yolu, ekonomik güçlerini geliştirerek onlarla beraber çalışmaktır. Bu insanların çoğu ciddi ekonomik sorunlara sahip ve bu sebeple her ailenin kendine ait ihtiyaçlarına dayalı bir gelişim planı oluşturarak en az 600 bakıcıya destek vermek istiyoruz. Bunu yapmanın bir yolu, aile üyelerinin kendi gelirlerini elde edebilmeleri için dikiş, nakış, elbise, mobilya yapımı ve diğer becerileri öğrenebilsinler diye bakıcılara eğitim vermektir. Ayrıca bakıcılara başka bir geçim desteği de sağlayacağız.

Ev Sahibi Toplumlardaki Çocuklara Yardım Etmek İçin Özellikle Neler Yapabilirsiniz?

Cox’s Bazar bölgesindeki Tenghkhali Devlet İlkokulu’na giden ve oldukça korunaksız durumlardan gelen birçok çocukla beraber çalışacağız. Bu çocukların ebeveynleri veya bakıcıları onların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak araçlara sahip olmadığından  sağlık ve hijyen alanlarında olduğu gibi eğitim ve beslenme gibi birçok temel alanda destek sağlayacağız. 

Çoğu ailenin okul malzemeleri ve okul üniforması almaya gücü yetmediğinden biz, bu gereçleri de çocuklar için temin edeceğiz. Mültecilerin bölgeye gelmesinden önce de bu çocukların çoğu, birçok beslenme problemiyle karşı karşıyaydı. Ciddi akut yetersiz beslenme durumlarını çözmeye yönelik programlar mevcut, ancak biz daha da ileri giderek çocuklara okulda pişmiş bir yemek sunmak istiyoruz. 

Çocuklara diş fırçası, diş macunu, sabun gibi kişisel hijyen malzemeleri içeren hijyen kitleri verilecek. Ayrıca çocukların sağlık hizmetlerine erişebilmelerini sağlamak için ebeveynlerle de çalışacağız.

Bunlar geçici önlemler. Sürdürülebilir geçim seçenekleri ile bütünsel bir yaklaşım benimsemek, bu ailelerin şu anki acil durumdan kısa bir süre sonra sağlık, beslenme ve eğitim ihtiyaçlarını en aza indirgeyip daha iyi bir konuma gelmesini sağlayacaktır. 

Sonraki Adımlar Neler?

Tek başına hiçbir kuruluş veya devlet kurumu, bu durumdaki zorlukların üstesinden gelemez. İşte bu yüzden SOS Çocuk Köyleri, Rohingya mültecileri için acil durum programlarının tamamında yerel ve ulusal kurumlarla ve diğer kuruluşlarla yakın bir çalışma ilişkisi kurmuştur. Bu yüzden güvenilir ve değerli bir ortak olarak tanınmaktayız. 

Odağımızı geliştirerek hem mültecilerle hem de zor durumdaki yerli ailelerle çalışmak istiyoruz. Çocukların bakımı, korunması ve desteklenmesi söz konusu olduğunda bu yerli, yabancı ayrımcılığı yapamazsınız. 

SOS Çocuk Köyleri, dünya çapındaki deneyimimiz, bağlantılarımız ve Bangladeş’teki savunmasız çocuklara bakmaktaki ve risk altındaki aileleri desteklemekteki 45 yılın üzerindeki deneyimimiz sayesinde hem yerli halkın hem de mülteci topluluklarının ihtiyaçlarını karşılamak için iyi bir konumdadır. 

Çalışmalarınızı Mülteci Yerleşmelerinde de Genişletmeyi Düşünüyor Musunuz?

Cox’s Bazar bölgesindeki çocuk bakım alanlarında her gün 300’den fazla çocuğa bakıyoruz. Dünyanın herhangi bir yerindeki çocuklar gibi bu çocukların da bakıma ve korunaklı bir ortamda olmaya hakları var. Çocuk bakım alanlarımızda hem eğlenceli hem de eğitici faaliyetler mevcut. Bu sayede bu zor durumdaki çocuklar da çocukluklarını yaşayabiliyorlar. 

Aynı derecede önemli bir diğer olanak da çocuk bakım alanlarımız sayesinde çocukları gözlemleyebiliyor ve onların ihtiyaçlarını belirleyebiliyor olmamız. Bu çocukların hem beden hem ruh sağlıklarını, beslenme ihtiyaçlarını ve haklarını korumak için ailelerle ve ortak kuruluşlarla birlikte çalışıyoruz. 

Son Bir Yıl İçinde Mülteci Yerleşimlerinde Yaşayan Çocukların Koşullarında Genel Bir Gelişme Gördünüz Mü?

Durumları gittikçe korkunç bir hâl almaya devam ediyor. Mültecilerin birçoğu gelecekleriyle ilgili kaygı duyduklarını ifade etti. Myanmar’a geri dönmek istiyorlar ama vatandaşlık, yasal haklar, hizmetlere erişim, adalet ve tazminat gibi sorunları ele alınana kadar geri dönmeyi reddediyorlar. 

Mülteci yerleşimlerindeki şartların çok az iyileştiğini görüyoruz. Muson ve kasırga mevsimlerinde sele maruz kalan mülteci nüfusu için su ve sağlık hizmetleri de yetersiz durumda. Eğitim ve iş olanakları da çok sınırlı olduğundan dolayı birçok mültecinin cesareti kırıldı. 

SOS Çocuk Köyleri’nin Acil Durum Programı Başladığından Bu Zamana Kadar Elde Ettikleri Esas Başarıları Nelerdir?

Önemli başarılarımızdan bir tanesi, her gün yüzlerce çocuk için güvenli ve korunaklı bir ortam sağlayabilmemizdir. İlaveten, riskleri sürekli takip etmemize ve ele almamıza yardımcı olan çocuk bakım alanlarının etrafındaki aktif çocuk koruma komitelerinin gelişmelerine de destek olduk. Bu çocukların beslenme ve hijyen durumlarını iyileştirmek için çok çalıştık ve ayrıca sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilecek diğer kuruluş ve ortaklara erişimleri olduğundan emin olduk. 

Bu çocukların ele alınması gereken ihtiyaçları ve korunması gereken temel hakları var. Bugün sağlayabileceğimiz özen ve destek, ister Bangladeşli ister mülteci olsunlar, çocuklar ve sevdiklerinin daha iyi ve daha parlak bir gelecek için bir şansları olduğu anlamına geliyor.

Ç. N. : Cox’s Bazar, Bangladeş’in güneydoğusunda yer alan bir şehirdir.
Ç. N. : Rohingyalar, Güneydoğu Asya’da, esas olarak Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde yaşayan, mülteci olarak da Bangladeş ve Malezya’da görülen Müslüman bir halktır.

Bu yazı, Hayat Sende Derneği için Uğur Berkay Göre tarafından aşağıdaki bağlantıdan Türkçe’ye “Gayriresmi resmiden üstündür.” ilkesiyle çevrilmiştir. Yazının orijinal linkline ulaşmak için tıklayınız.

Siz de Hayat Sende’ye bağışta bulunun, koruma altındaki çocuk ve gençlerin hayatlarına umut olun. Bağışlarınız için tıklayın.

Tavsiye Edilen Yazılar