Koruma Altında Yetişmiş Hakan’ın Hikayesi

Koruma altında yetişen 29 yaşındaki Hakan 11 yıldır sokakta yaşıyor. İşe yerleştirme hakkını kullanmak için tam 10 yıl mücadele verdi. Mücadelesini sonunda kazandı. Şimdi işe başlayacağı günü heyecanla bekliyor. Ve kendisi gibi mücadele veren gençlere bir şeyler söylemek istiyor.

  • Hakan öncelikle kendini tanıtır mısın?

1991 doğumluyum, 6 yaşında Giresun’da koruma altına girdim. Sonrasında Samsun, Tokat, Ankara’ya gönderildim. En son Muş’ta kaldım, 2009 yılında 18 yaşında korumadan ayrıldım. Ayrılırken Form A belgemi doldurdum. Bu çok önemli işe yerleşme için. Bunu mutlaka doldurup çıkılması gerekiyor. Ayrıca şu an korumada olan gençlere de şunu söylemek istiyorum yurttan kaçmasınlar, iş haklarını kaybetmesinler. Yurttan kaçmak iyi bir yer değil iyi kötü yurtta kalacak bir yerleri var. Bizim zamanımızda kavga ve kötü muamele de vardı. Şimdi daha iyi.

  • Korumadan ayrıldıktan sonra nasıl bir süreç yaşadın?

Hiç kimsem olmadığı için sokakta kaldım. Halde kalmayı tercih ettim. Çünkü açtım orda en azından sebze meyve alıyordum. Hırsızlık yapmamak için haldekilerden yiyecek istedim. Ama para hiç istemedim, para kazanmak için kendim bir şeyler yaptım. Bir süre arkadaş ortamında madde kullandım. Pişman oldum tedavi oldum. Bir daha da hiç kullanmadım. 10 sene sokakta kaldım. Aile Bakanlığı’ndan destek almaya çalıştım bu süreçte.

  • Peki işe yerleştirme sürecin noldu bu 10 yılda?

Form A belgesini doldurduktan sonra aslında memurluğa atandım. 18 yaşından önce işlediğim bir suç vardı. Bundan dolayı atandığım kurum beni kabul etmedi. Avukat tuttum sabıka kaydımı sildirdim. Çünkü 18 yaşından önce olduğu için silinmiş olması gerekiyormuş. Sonra tekrar atandığım kuruma gittim yine de kabul etmediler. CİMER’e yazdım. Beni aradılar. Suça bulaşmamamı sabretmemi söylediler. Aile Bakanlığı’nda çalışan Mehtap abla var, o bana çok destek oldu. Dilekçe yazdık, başvurular yaptık. Bu süreçte Hayat Sende Derneği ile de görüştüm, gönüllü avukatlarla da konuştum. Başvurularım sonucunda en sonunda iş hakkımı geri kazandım. 10 yıl sonra yeniden tercih verdim. Şu an sonuçları bekliyorum.

  • Koruma altında yetişen genç arkadaşlara ne söylemek istersin?

Gençlere şunu söylemek isterim: Mücadeleyi bırakmasınlar. Sabır her şeyden önemli. Hepimiz genç olduk. Kavga ettik, eğlendik, güldük. Her şey gelir geçer. Ama gençken yaptıkları bir hata sebebiyle iş hakları giderse öylece kalırlar. Son pişmanlık da fayda etmez.  Her şeyden önemli bu.

Madde kullanımına asla bulaşmasınlar. Bir yanlışa bulaştığın zaman çevren direk boşalıyor. Yanlış insanlarla birlikte olunca suç dosyası da kabarıyor insanın.

Ayrıca bu süreçlerde mutlaka destek alsınlar çevrelerinden. Hiç kimse yoksa Aile Bakanlığı’na başvursunlar. Yardım istesinler, bunları yolun başından bilmek önemli. Boşluğa düşmesinler. Ben tekim, şansım yok demesinler. Onların da arkadaşı, ailesi, sevgilisi, eşi olacak. Mücadele etsinler, umut etsinler her şey için. 

Hayat Sende Derneği olarak Hakan’ı mücadelesinden, 10 yıldır gösterdiği güçlü duruşundan dolayı tebrik ediyoruz. Hayatında hep umut ve güzellikler olmasını diliyoruz. 

Tavsiye Edilen Yazılar