BUD - Çocuk İstismarı ile Mücadele - Hayat Sende Derneği Skip to content

ÇOCUK İSTİSMARI İLE MÜCADELE - BUD

HİÇ BİR ÇOCUK KORKMASIN,
TÜM ÇOCUKLAR #DUYULSUN DİYE  #HAYATSENDE

BUD (Blue Umbrella Day / Mavi Şemsiye Günü) Çocuk İstismarı ile Mücadele projesi ile doktor, hemşire, öğretmen, sosyal hizmet uzmanları gibi meslek elemanlarının ve ebeveynlerin çocukları etkileyen cinsel şiddet konularında bilinçlenmelerini sağlamak, yerel sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak çocuğa yönelik cinsel istismara karşı savunuculuk yapmak, toplumda çocuk istismarı türleri, belirtileri, iletişim kurarken dikkat edilmesi gerekenler, yanlış inanışlar ve cinsel istismar durumunda yasal süreç konularında sosyal farkındalığı artırmak hedeflenmektedir.

Proje kapsamında, cinsel istismara uğramış bir çocuğa nasıl ulaşılacağı, ne yapılacağı ve bir çocuğun istismar mağduru olabileceğine dair şüphe durumunda ne yapılacağı gibi soruları yanıtlayan bir bilgi notu hazırlandı ve bu bilgi notu okullara, hastanelere ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtılmıştır. Ayrıca proje süresince yapılan sosyal medya kampanyaları ile toplumda farkındalık artırılmış, meslek elemanlarına ve velilere eğitimler verilmiştir..

Yapılacak olan eğitim ve farkındalık artırma çalışmalarında, çocuk istismarını önleme alanında çalışan Nirengi Derneği ile iş birliği kurulmuştur..

Bu proje Family for Every Child desteği ile fonlanmıştır.

İSTİSMAR CİNSİYET İLE ALAKALI DEĞİLDİR! 

Bir Çocuğun Cinsel İstismara Uğradığını Hangi Davranışlarından Anlayabiliriz?


0-3 Yaş:

Uyumada zorluk veya sürekli uyuma, normalden daha fazla ağlama, sızlanma ve bağırma, yabancılardan korkma, üzerini giyip çıkarırken sorun çıkarmaya başlama

3-6 Yaş:

Bebek gibi konuşma, parmak emme vb. bebeklik dönemine geri dönüş, içe kapanma, aniden başlayan gece işemeleri, dışkı kaçırma, yemek yemeyi reddetme veya sürekli yemek yemeyi isteme, sık ve devamlı cinsel oyun

6-12 Yaş:

İçe kapanma, aniden okula gitmeyi reddetme, evden ve/veya okuldan kaçma, yeme ve uyku bozuklukları, öğrenme bozukluğu, kendine zarar verme davranışı, kendinden küçüklere cinsel istismarda bulunma, durup dururken ağlama,hassaslaşma, karın ve baş ağrıları, huzursuzluk, yaşlarına uygun olmayan cinsel eylemleri bilme ve onlara ilgi gösterme

12-18 Yaş;

Korkular, madde bağımlılığı, evden ve/veya okuldan açma, ciddi yeme bozuklukları, aşırı sinirlilik, rastgele cinsel ilişkide bulunma, kronik cinsel enfeksiyonlar, içe kapanma, psikoz, kendine zarar veren davranışlar (kendini yaralama), okul performansında değişiklikler, intihar düşüncesi ve eğilimi, istismar hakkında konuşma, istismarı hatırlama

NOT: Bu belirtiler tek başına çocuk istismarının kesin ve net göstergesi değildir. Çocuklar farklı sebeplerle de böyle davranabilir, bu belirtilerin fark edilmesi halinde bu belirtilere sebep olacak başka bir durum yoksa istismar olasılığını da düşünmek gerekir. **

İhmal ve istismara Uğrayan Bir Çocuk Fark Ederseniz…

  • Sakin kalarak çocuğa onun yanında olduğunuzu, ona inandığınızı ve yardımcı olacağınızı söyleyebilirsiniz: “Sana inanıyorum, bu yaşananlar senin suçun değil, sana bu konuda yardımcı olacağım.”
  • Cinsel istismarda delillerin kaybolmaması için ilk 72 saat çok önemlidir. Eğer bir çocuk istismara uğradığını söylerse hemen polis, savcılık veya hastaneye gidilerek başvuruda bulunulmalıdır.
  • Çocuğun istismara uğradığında üzerinde olan kıyafetlerinin herhangi bir delil kaybına yol açmamak için bir poşet veya çantada muhafaza edilerek savcılığa teslim edilmesi ve çocuğun duş almadan, tuvalete gitmeden doktor muayenesine gitmesinin sağlanması gerekir.

Çocuğa Karşı Cinsel İstismarla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

  • YANLIŞ: İstismarcı, çocuğun tanımadığı ve güvenilmez görünen yabancılardır. 
    DOĞRU: İstismarcı çoğu zaman çocuğa kolay ulaşabilen, çocuk ve çevre tarafından güvenilir olarak görünen kişilerdir.

  • YANLIŞ: Çocuklar bazen olmayan şeyleri uydurabilir, istismarla ilgili yalan söyleyebilir.
    DOĞRU: Çocuklar içinde bulundukları yaşlara uygun olmayan cinsel olayları uyduramazlar, bir yerden öğrenmiş olmaları gerekir.

  • YANLIŞ: Çocuk istismarı yalnızca daha yoksul ve eğitimsiz ailelerin çocuklarında görülür.
    DOĞRU: Çocuk istismarına yoksul, varsıl, daha eğitimli ya da daha eğitimsiz tüm çevrelerde rastlanır.

  • YANLIŞ: Oğlan çocukları cinsel istismara maruz kalmaz, güvendedirler.
    DOĞRU: Kız ve oğlan çocukları cinsel istismara maruz kalır, her ikisinin de korunması gerekir.

BROŞÜRÜMÜZÜ YAYGINLAŞTIRMADA BİZE DESTEK OLUN!

Okullar, hastaneler, muhtarlıklar ve camiler gibi kurumlar, çocukların güvenliği ve refahı için önemli bir rol oynar. 

Bu nedenle, çocukların istismar ve ihmal durumlarını nasıl fark edebileceğiniz ve ne yapmanız gerektiği hakkında bilgiler veren broşürlerimizi bu kurumların çalışanlarına ulaştırmak istiyoruz. 

Eğer siz de bu konuda bizlere yardımcı olmak isterseniz, “İhmal ve İstismar Bilgilendirme Broşürü Talep Formu“nu doldurabilirsiniz. 

Böylece broşürlerimizi bu kurumlara ulaştırmada bize destek olabilirsiniz. 

Unutmayalım ki, çocukların güvenliği hepimizin sorumluluğundadır. Birlikte hareket ederek, bu sorunla mücadele etmeli ve çocukların korunmasına yardımcı olmalıyız.