14 Haftalık Koruyucu Aile Projesi: Galler’de 400 Aileye İhtiyaç Var

Bir dernek, önümüzdeki sene, Galler’de ihtiyacı olan çocuklara uygun yuvaların sağlanması için 400’den fazla koruyucu aileye gereksinim duyulduğunu söyledi.

“The Fostering Network”,evlat edindirme ağı,gençler ve kardeş grupları için bakıcılara “özel bir ihtiyaç” olduğunu belirtti.

Derneğin, “Foster Care fortnight”,14 haftalık koruyucu aile, projesinin (8-22 Mayıs) bir parçası olarak yayınlanan son verileri Birleşik Krallık’ta 7.180 aileye ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Kurum, “insanların ortaya çıkması için” Galler çapında bir çağrı yaptı.

Birleşik Krallık’taki evlat edindirme servislerinin %97’sinin gençler ve %6’sının kardeş grupları için koruyucu ailelere ihtiyaçları olduğunu gösteren ek bir araştırma ile beraber kurum, elindeki verilerin Galler’de en az 440 aileye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Galler’deki “The Fostering Network”  yöneticisi Colin Turner, “2017 yılı boyunca Galler’de daha fazla koruyucu ailenin özellikle gençlere ve kardeş gruplarına bakabilecek insanların katılımı olmazsa bazı çocuklar, kendilerini ailelerinden çok daha uzakta yaşarken bulacaklar” dedi.

Çocukların, kardeşlerinden ve arkadaşlarından ayrı kalması ve “belki de onun belirli ihtiyaçlarını karşılayamayacak özel beceri ve deneyime sahip olmayan” bir koruyucu aileye verilmesi ile sonuçlanacağını da ekledi.

Galler’de koruyucu aile sağlayan 3 tip yapı var; yerel yetkililer, dernek sektörü ve özel sektör.

‘Hayatımızı Değiştirdi.’

Lynda ve eşi Lan, Galler’de gençlere koruyucu ailelik yapıyorlar.

“Koruyucu aile olmak, hayatımızı tamamen değiştirdi.Koruyuculuk yaparak yiyip içiyoruz. Bu, genç kalmamızı sağlıyor ve bize her gün deneyim edindiriyor”, diyorlar.

“Gençler tabii ki de çetrefilli olabiliyorlar, fakat biz kısa zamanda çok şey öğrendiğimiz için uzun süre baktığımız bir gence çok minnettarız. O, mükemmel bir yardımcıydı ve koruyuculuğunu yaptığımız diğer çocuklarla çok iyi anlaşıyordu.”

“Diğer herkes gençlere koruyuculuk yapmayı düşünmeli çünkü bir fark yarattığınızda bu çok muazzam oluyor. Bir gence fast food yerine sebze yedirebilmek piyango kazanmak gibi bir şey.”




Birleşik Krallık’taki en büyük kâr amacı gütmeyen evlat edindirme kuruluşlarından biri olan TACT, son verilerin, o zamanlar 550 uygun koruyucu aile eksiği olan 2011 yılına göre “nispeten daha iyi” olduğunu belirtti.

TACT’ın Galler ve batı için sosyal hizmetleri yetkili müdürü Scoot Ruddock, bir açığın, sektörde olduğundan beri 16 yıldır konuşulduğunu söyledi.

“Bunun hakkında etrafta çok daha fazla reklam ve bilgi var ama genelde insanlarla konuştuğumda doğru olmayan söylentilerin de de olduğunu görüyorum”, dedi.

“İnsanlar hala eğer bekarlarsa veya kendi evleri yoksa; kendi çocukları varsa ya da hiç çocukları yoksa koruyucu ailelik yapamayacağını düşünüyor.”

Ruddock, korunan çocuk tipleri hakkında da söylentiler olduğunu ekledi.

“Çocukların bilhassa uğraştırıcı olduğunu veya kötü davranışlara sahip olduklarını düşünüyorlar.”

“Büyük bir çoğunluk için durum böyle değil. Galler’de koruduğumuz gençler üniversite eğitimlerini sürdürüyor ve birçok şey başarıyorlar.”

Ruddock, Galler’de koruma altında olan çocukların %54’ünün, çoğunun genç olmasıyla birlikte, 10 yaşından büyük olduğunu belirtti.

Ruddock, “Resmi veriler Galler’de korunan çocukların sayısının son 5 yılda %24 kadar önemli bir oranda arttığını gösteriyor”, dedi.

“Kendi görüşüm, yerel yetkililerin, geliştirilmiş uygulamaların sonucu olarak, korunmaya ihtiyacı olan çocukların tespitinde ve müdahalesinde şu an çok daha iyi oldukları yönündedir fakat koruyucu ailelerin temini, artışa ayak uydurmak zorunda.”

‘Daha genç koruyucular bulmak’

TACT, Galler’de 3,300 koruyucu ailenin ortalama yaşlarının 55 olduğunu söyledi.

Ruddock, “Önümüzdeki 10 yılda koruyucu aile bulmak daha zorlu bir görev haline gelecektir çünkü ailelerin büyük bir çoğunluğunun emekli olacağını tahmin ediyoruz”, diye ekledi.

“Koruyuculuk yapamayacağını düşünen daha genç insanları temin etmeye çalışmak çok zorlu bir iş.”

Bu yazı, Hayat Sende Derneği için Zeynep Kaymaz tarafından aşağıdaki bağlantıdan Türkçe’ye “Gayriresmi resmiden üstündür.” ilkesiyle çevrilmiştir. Yazının orijinal linkline ulaşmak için tıklayınız.

Siz de Hayat Sende’ye bağışta bulunun, koruma altındaki çocuk ve gençlerin hayatlarına umut olun. Bağış yapmak için tıklayın.

Tavsiye Edilen Yazılar